Historie

Historie

In 1909 is de term 'vierdaagse' in Nederland voor het eerst geïntroduceerd. De Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO) hield vanaf dat jaar zogenaamde wandelmarsen in Nijmegen, die vier dagen duurden.

In 1940 zag het ernaar uit dat er geen Nijmeegse Vierdaagse kon worden gehouden in verband met de mobilisatie. Een groot deel van de organisatie daarvan werd door militairen gedaan, en die waren vanwege de mobilisatie daarvoor niet beschikbaar. Ook liepen de routes normaal gesproken deels door het grensgebied met Duitsland. Omdat er in het Gooi een groot aantal wandelaars was dat behoefte had aan een wandelevenement, besloot de Stichts-Gooise Wandelsportbond (SGWB) een eigen vierdaagse in de avonduren te organiseren.

In 1940 waren Bussum, Utrecht en Amersfoort zo de eerste drie steden waar de avondvierdaagse in zijn huidige vorm van start ging. Deze wandelingen kregen al snel navolging in andere plaatsen in Nederland.

In 1941 werden 'wandelmarschen' als de avondvierdaagse door de Duitse bezettingsmacht enige tijd verboden, omdat zij meermalen zouden zijn uitgemond in demonstraties tegen de NSB of de bezettende macht. In 1942 werd dit verbod permanent omdat het eerdere verbod 'geen opvoedend effect' zou hebben gehad.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de avondvierdaagse door diverse gemeentes en lokale wandelverenigingen weer in ere hersteld en werden er volop avondwandelvierdaagsen gehouden. Veel avondvierdaagsen worden naast een lokale vereniging in samenwerking met de Koninklijke Wandel Bond Nederland en SGWB georganiseerd.

In 2020 en 2021 werden geen avondvierdaagsen gehouden vanwege de coronapandemie die toen uitbrak. Als alternatief konden mensen deze jaren vanuit huis een Home Edition lopen met behulp van de ERoutes-app. Hiermee konden ze vanuit hun eigen huis vier verschillende routes lopen en op deze manier een medaille krijgen die ze per post toegestuurd kregen.

Sinds 2022 wordt er weer een Avondvierdaagse in Leeuwarden georganiseerd met als afsluiting op de donderdagavond een wandeling door het centrum van Leeuwarden onder begeleiding van diverse muziekkorpsen.

Op deze pagina mogen we de "moeke" van de Avondvierdaagse van Leeuwarden niet vergeten.

Jarenlang heeft Janny Bourgonje samen met haar man Flip de Avondvierdaagse van Leeuwarden georganiseerd met de hulp van heel veel vrijwilligers. In 2020 heeft zij afscheid genomen van het bestuur maar helpt nog wel mee als controle post tijdens de Avondvierdaagse in Leeuwarden. Voor haar werk als organisator en secretaris van Stichting Avondvierdaagse Leeuwarden is zij onderscheiden met een "Leeuwtje". De onderscheiding van de stad Leeuwarden! Zij kreeg het "Leeuwtje" opgespeld door burgemeester Ferd Crone.

Janny Bourgonje: de "moeke" van de Avondvierdaagse van Leeuwarden!